Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarına göre, külçe altın, en yüksek aylık reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,82, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 4,01 oranlarıyla külçe altın yatırımcılarını sevindirdi. Altın, yatırımcılar için güvenli liman olarak öne çıkarken, diğer yatırım araçları farklı performanslar sergiledi.

Dövizde ve Faizde Sınırlı Getiri

Ağustos ayında döviz ve mevduat faizleri, reel getiri sağlamasına rağmen altının gerisinde kaldı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde avro yüzde 2,18, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,64, dolar ise yüzde 0,6 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladı. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 1,4, mevduat faizi yüzde 0,86 oranında reel kazanç getirirken, dolar yalnızca yüzde 0,18 oranında sınırlı bir getiri sundu.

Ağustos ayının en çok kaybettiren yatırım araçları arasında Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yer aldı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi yüzde 10,07, DİBS ise yüzde 0,68 oranında yatırımcılarına kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde de BIST 100 endeksi yüzde 10,76 ve DİBS yüzde 1,44 oranında kayba yol açtı. Borsa yatırımcıları için bu dönem, volatil piyasa koşulları nedeniyle zorlu geçti.

Altın Kazandırdı, Borsa Kaybettirdi

Üç aylık değerlendirmeye göre, mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,42 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Öte yandan, BIST 100 endeksi üç ayda Yİ-ÜFE ile yüzde 9,4, TÜFE ile yüzde 11,46 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren araç olarak dikkat çekti. Bu dönemde döviz ve altın da daha sınırlı performans sergiledi.

Altı aylık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 14,3, TÜFE ile yüzde 10,77 oranında en yüksek reel getiriyi sağladı. Altın, yatırımcılar için uzun vadede güvenli bir liman olmaya devam etti. Ancak dolar, bu dönemde Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,62 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren araç oldu.

Benzin ve Motorine Çifte Zam Yolda! Benzin ve Motorine Çifte Zam Yolda!

Yıllık bazda da külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 5,54 oranında en yüksek reel getiriyi sağlayarak yine yatırımcısının yüzünü güldürdü. Ancak, BIST 100 endeksi ve döviz kurları yıllık bazda önemli kayıplar yaşattı. Yİ-ÜFE ile BIST 100 endeksi yüzde 3,58, avro yüzde 7,3, dolar yüzde 8,12 oranında kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde ise bu oranlar daha da kötüleşti; BIST 100 endeksi yüzde 13,87, avro yüzde 17,19, dolar yüzde 17,92 oranlarında zarar ettirdi.

Editör: Şeydanur Çıtır